12 November 2010

Kolor E Ink otvara novo poglavlje za elektronske čitače

Na upravo završenom FPD (flat panel display) japanskom trgovačkom sajmu u Chibi, vodeći proizvođač E Ink je predstavio kolor ekran od 9.7 inča koji može prikazati više od 4000 boja, dok je LG, istovremeno, izašao sa dve verzije ekrana od  9.7 inča i to monohromatski sa rezolucijom 1200x1200 piksela i kolor sa 200x600 piksela.
E Ink je idealan za elektronske čitače zato što neoštećuje oči nakon dugog perioda čitanja što nije slučaj sa tabletima i telefonskim ekranima. Takođe velika im je prednost kod čitanja na otvorenom jer nema refleksije čak ni pri čitanju na uređaju izloženom direktnim sunčevim zracima. Ovi ekrani troše mnogo manje energije te uređaji imaju veliku autonomiju. Mana im je sporija frekvencija osvežavanja ekrana i siromašniji prikaz od modernih LCD i OLED ekrana.
Kolor E Ink ima slične prednosti i mane. Boje su manje žive u odnosu na računare, telefone i televizore ali ste sad u mogućnosti pregledati grafikone, stripove u boji, razne ilustracije dok ste na suncu bez gubitka kvaliteta.
Dobijanje boje omogučilo je stavljanje kolor filtera preko postojećeg monohromatskog ekrana. Kreatori tvrde da je osvežavanje ekrana brže od monohromatskog za 20%. Novi ekrani prikazuju slike sa 4 bita dubine isto kao i 16 nijanski sive.
Prvi kolor E Ink čitač napravio je Hanvon i trebalo bi da se pojavi u redovnoj prodaji u Kini početkom 2011.g.

0 comments:

Post a Comment

 
 

Blogger

Elektronski čitači, elektronske knjige, recenzije uređaja i svakodnevne novosti teme su ovog bloga.