3 January 2011

Pocketbook PRO 902 elektronski čitač - predstavljanje

Pocketbook PRO 902 je elektronski čitač sa ekranom dijagonale 9,7 inča i rezolucijom 1200x825 sa 166 DPI. U njegovoj osnovi je Samsungov 533 MHz procesor sa  ugrađenih 256 MB interne memorije. Takođe poseduje i 2 GB interne FLASH memorije koja se može dodatno proširiti do 32 GB preko micro USB porta.
 Priključenje na internet je omogućeno preko Wi-Fi i to na otvorene i sigurne mreže. Pokazalo se da je priključenje na mreže zaštićene dužim šiframa sa kombinacijom malih i velikih slova teško napraviti jer ne postoji način da se šifra učini vidljivom dok kucate pa su greške vrlo moguće.
Autonomija baterije je oko 7000 okretanja stranice ili oko 40 različitih knjiga. Napajanje baterije se izvodi uz pomoć punjača i nije moguće dopunjavanje upotrebom Mini USB.
Pocketbook PRO 902 ima 3.5mm dvostruki stereo priključak za slušalice i mikrofon za slušanje muzike ili audio knjiga u mp3 formatu. Takodje poseduje i blue-tooth.

Ovaj elektronski čitač velike dijagonale ekrana radi na Linux 2.6.28 operativnom sistemu i aplikacije se vrlo brzo učitavaju.
Na početnoj strani imate sat, kalendar i widget sa rečnikom. Preko širokog navigacionog polja možeteda pokrenete vašu elektronsku bibilioteku, zabeleške, muzički plejer, foto galeriju, pretraživač itd.
Vaša biblioteka sadrži sve elektronske knjige koje dolaze u paketu sa uređajem, što je otprilike oko 1000 knjiga na različitim jezicima. Uređaj čita ogroman broj različitih formata elektronskih knjiga kao što su:   CHM, DJVU, DOC, DOCX, EPUB, FB2, FB2.ZIP, HTML, PDF, PRC (Mobipocket), RTF, TCR, TXT i PDF. Čita i dokumente zaštićene DRM (Digital Rights Manegement) kako PDF tako i ePub.
Kad čitate knjigu na Pocketbook PRO 902 možete da birate između landscape ili portrait naćina prikaza u bilo kom trenutku, te možete praviti zabeleške, potražiti tumačenje reči u rečniku ili snimiti glasovnu poruku ili vaše razmišljanje. Možete označiti stranicu da joj se vratite nekad u budućnosti ili zumirati određeni sadržaj.

Među aplikacijama koje poseduje kriju se i neke popularne igre poput : Chess, Kosynka, Snake i Sudoku i ne izgledaju loše zahvaljujući e-Ink izvrsnoj rezoluciji.
 Podržani su i slikovni formati poput BMP.PNG,JPEG i TIFF a kvalitet prikaza je moguće videti pomoću 10 ugrađenih fotografija.

Pocketbook isporučuje sadržaj za svoje uređaje preko servisa Bookland koji nije nešto posebno jer se sastoji uglavnom od besplatnih knjiga Projekta Gutenberg te nekoliko plaćenih knjiga. Ugrađena podrška za mnogobrojne formate s druge strane smanjuje nedostatke kvalitetnog sadržaja na Bookland.
Korisnici često skidaju knjige sa interneta koje nemaju DRM ili sa sajtova kao što je Smashwods ili nekih drugih elektronskih knjižara. Prenošenje na uređaj je omogućeno sa micro USB kablom.

Rezime

Uređaj je solidan ako uzmemo u obzir podršku različitih formata elektronskih knjiga što omogućuje da knjige nabavljate iz različitih elektronskih knjižara. Cena od $399 je nešto manje prihvatljiva jer je za tu cenu moguće dobiti  i neki tablet koji je u stanju uraditi mnogo više stvari za vas. Ako se fiksiramo na elektronske čitače, videćemo prednost ekrana dijagonale 9.7 inča što obavezno povlači paralelu sa Kindle DX jer su slične dijagonale i cene. Ako biramo između ta dva uređaja Kindle DX čini dobru kupovinu ako nam ponuda sa Amazona završava posao (Amazon dominira na tržištu elektronskih knjiga sa 75% ukupnih prodaja). Ako želite biti nezavisniji i imati nešto više tehnologije Pocketbook 902 je bolja investicija.
Uređaj dolazi u tamno sivoj ili beloj boji i možete ga naručiti online direktno sa Pocketbook sajta.

0 comments:

Post a Comment

 
 

Blogger

Elektronski čitači, elektronske knjige, recenzije uređaja i svakodnevne novosti teme su ovog bloga.